niedziela, 5 października 2014

Polskie barwy narodowe


   Uchwała Sejmu z roku 1919  nie precyzowała  kwestii odcienia czerwieni na fladze. Dopiero w 1921 roku ukazała się wydana przez Ministerstwo Spraw Wojskowych, opracowana przez Stanisława Łozę broszura pt. Godło i barwy Rzeczypospolitej Polskiej z wizualną prezentacją znaków Państwa Polskiego. Czerwień na fladze narodowej w załączniku miała odcień karmazynu.
Karmazynowy odcień czerwieni (określany także jako szkarłat albo karmin) można uznać za najbardziej polski spośród wszystkich barw używanych na flagach państwowych na przestrzeni wieków. W życiu publicznym używany był głównie przez magnaterię, często nazywaną „karmazynową szlachtą”.
W XVIII za barwy narodowe zaczęto uważać karmazynowo-granatowe, które jednak nie były używane w formie flagi. Kolory te pojawiały się na mundurach wojskowych i wojewódzkich. Używała ich konfederacja barska (1768-1772).
W urzędowej broszurze z 1921 roku ze wzorami wszystkich używanych wtedy flag i bander, czerwień miała właśnie odcień karmazynowy.