niedziela, 24 stycznia 2021

Gastronomia się otwiera, sanepid kontroluje. Działalność wznowiło około 20 tys. przedsiębiorców

 Gastronomia się otwiera, sanepid kontroluje. Działalność wznowiło około 20 tys. przedsiębiorców

         Według szacunków Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej, po 18 stycznia 2021 roku swoją działalność wznowiło nawet 20 tys. przedsiębiorców z branży gastronomicznej. To w dużej mierze osoby, które zostały pominięte w rządowych „tarczach pomocowych”.

W ocenie Izby, działalność wznowiły głównie te lokale, które zostały wykluczone lub pominięte w Tarczy 6.0 - tzw. branżowej i Tarczy PFR 2.0. Takich przedsiębiorców jest wielu, bo rządowa pomoc kierowana była niecelnie. Tak np. pominięto zakłady produkujące żywność (np. pierogarnie), które jako wiodącą działalność w PKD wpisaną mają produkcję.

Na pomoc nie mogły liczyć też firmy, które otworzyły się po listopadzie 2019 roku lub te które uruchomiły kolejne lokale po tej dacie i odnotowały wzrost obrotów, ale przy większych kosztach. Powodem tu jest brak możliwości oszacowania strat rok do roku.

Przedsiębiorcy wskazują, że nie mają już nic do stracenia, a działalność „na wynos” ich nie uratuje – szczególnie dotyczy to lokali, które były nastawione na serwowanie posiłków na miejscu i nie konkurowały ofertą z lokalami działającymi jeszcze przed pandemią na zasadzie dowozu żywności.

Izba ocenia też, że jeśli rządowe podejście do problemów przedsiębiorców się nie zmieni, to z końcem marca restauratorzy złożą pozew zbiorowy przeciwko rządowi. Plan jest taki, by przystąpiło do niego najmniej 650 przedsiębiorców.

Dane Izby są mocno rozbieżne z tym co podaje rząd. W ocenie wiceminister rozwoju, pracy i technologii Olgi Semeniuk, w skali kraju – mimo obostrzeń – otworzyło się około 70-80 obiektów z branży gastronomicznej. Tyle, że do Izby napływają też sygnały o kontrolach sanepidu w otwartych lokalach – miało być ich około 1300. Ponadto przedsiębiorcy zgłaszają, że charakter kontroli – prowadzonej przez dwie osoby z sanepidu w towarzystwie policjantów – wskazuje na próbę wywołania „efektu zastraszenia”.

Źródło: polsatnews.pl

MA

Za: https://www.pch24.pl/gastronomia-sie-otwiera--sanepid-kontroluje--dzialalnosc-wznowilo-okolo-20-tys--przedsiebiorcow,81535,i.html